Najważniejszym wydarzeniem drugiego dnia targów „Smaki Regionów” w Poznaniu było wręczenie statuetek i tytułów „Perła 2016” przyznawanych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego najlepszym produktom i potrawom.
W tym roku do naszego regionu trafiło aż pięć tych prestiżowych nagród, które otrzymały: twaróg półtłusty pergamin OSM w Opolu Lubelskim, makowiec lubartowski Marii Siej z Lubartowa, syrop malinowy z Mikołajówki Małgorzaty Solis z Mikołajówki, pralina z Lublina Tomasza Machonia z Cukierni „Staropolska” z Lublina a także dania obiadowe: (jedna, wspólna statuetka) zupa chmielowa oraz żeberka wieprzowe na kaszy z dudkami serwowane przez Montis Hotel&Spa z Poniatowej. „Klucz do polskiej spiżarni” - nagroda przyznawana za zasługi w promocji produktów regionalnych - trafiła do Sławomira Struskiego, dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.